AMSTERDAM - De Spaanse overheid staat op het punt om de noodlijdende bank Bankia voor in totaal 19 miljard euro aan financiële steun te verlenen.

Dat bericht de Financial Times vrijdag op basis van ingewijden. De ingreep zou de Spaanse overheid voor 90 procent aandeelhouder maken van de bank.

Twee weken geleden breidde de Spaanse staat zijn belang al uit naar 45 procent, door 4,5 miljard euro aan leningen om te zetten in aandelen.

De op drie na grootste bank van Spanje is in grote moeilijkheden gekomen door de malaise op de Spaanse vastgoedmarkt en de economische crisis in het land.

Kernkapitaal

Het grootste gedeelte van de overheidssteun zou gebruikt worden om voorzieningen bij slechte vastgoedleningen te dekken. Daarnaast zou de ingreep ook het zogeheten kernkapitaal moet verbeteren.

Nerveuse klanten zouden de afgelopen weken al voor meer dan 1 miljard euro hebben weggehaald bij de bank. Op de beurs in Madrid werd de handel in aandelen Bankia vrijdag opgeschort.

Catalonië

Spanje is momenteel na Griekenland het euroland met de grootste economische problemen. De Catalaanse president Artur Mas vroeg de Spaanse regering vrijdag om financiële hulp, omdat de regio zijn schulden niet meer kan financieren.

Spanje heeft al drie keer eerder geprobeerd om de bankensector te hervormen. Deze eerdere pogingen konden de financiële markten echter onvoldoende overtuigen dat alle verliezen zijn genomen van de gebarsten vastgoedmarktbubbel.

Dossier schuldencrisis