AMSTERDAM - De vier grote steden staan achter de hervormingsplannen voor de woningmarkt die enkele grote belangenverenigingen deze week hebben gepresenteerd.

De wethouders Wonen denken dat de plannen de vastgelopen huur- en koopmarkt in hun steden weer op gang kunnen helpen. Dat lieten ze vrijdag weten.

De Vereniging Eigen Huis (VEH), de huurdersvereniging Woonbond en de vereniging van woningcorporaties Aedes willen onder meer dat de hypotheekrenteaftrek voor alle woningbezitters in 30 jaar wordt afgebouwd.

Een geleidelijke verlaging van de inkomstenbelasting per belastingschijf moet de hogere hypotheeklasten compenseren. De huren zouden per jaar met 2 procent moeten stijgen, bovenop de inflatie. Ook huurders kunnen dan via de belastingen gecompenseerd worden.

Maatregelen

De wethouders van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht willen dat er snel maatregelen komen. De steden kampen onder meer met een groot aanbod van koopwoningen en huurders met een hoger inkomen die in goedkope huurwoningen wonen.