ROME - De Europese Unie gaat door een cruciale fase in haar bestaan en heeft moedige stappen nodig om te kunnen overleven.

Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag in een toespraak op een universiteit in Rome.

''Eurolanden moeten bijeenkomen en hun onomkeerbare visie vormen op de economische en politieke fundamenten die de euro in stand kunnen houden'', stelde Draghi.

''Er is een moedige sprong in de politieke verbeelding nodig om het proces van Europese integratie te laten overleven.''

Bestrijden

Volgens Draghi duurt het nog een tijd voordat alle positieve effecten van de goedkope kredieten die de ECB aan Europese banken heeft verstrekt zichtbaar worden. Overheden moeten daarom nu de leiding nemen in de bestrijding van de crisis. De schuldencrisis toont de ''zwakheden'' van de EU, stelde hij verder.

De Italiaanse centralebankpresident legde kritiek op de maatregelen die de ECB heeft genomen om de onrust op de financiële markten te bezweren, naast zich neer. Volgens hem zijn er geen tekenen die erop wijzen dat de inflatie op de middellange termijn sterk gaat stijgen.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier