
'Euro-obligaties is voor langere termijn'
Hij wil de komende tijd onder meer de juridische implicaties onderzoeken.
Premier Mark Rutte bleef erbij dat eurobonds er niet komen. De minister-president is bereid er dwars voor te gaan liggen, zei hij na afloop van de gesprekken.
''We gaan geen eurobonds invoeren'', zei Rutte stellig. Ook niet na de verkiezingen van september, als het aan de premier ligt. Studies naar de haalbaarheid en de effecten van de gezamenlijke leningen zijn wat hem betreft prima, maar de obligaties gaan er niet komen.
Uitstel
Volgens Rutte leiden eurobonds tot uitstel van broodnodige hervormingen in verschillende landen. Bovendien zijn de rentes tussen de landen te groot.
Eurobonds leiden ertoe dat probleemlanden die nu tegen een hogere rente geld kunnen lenen op de financiële markten, dan goedkoper geld kunnen lenen. Voor rijkere landen, zoals Nederland en Duitsland, gebeurt het omgekeerde en zal de rente stijgen.
De meningen van de regeringsleiders bleken nogal verdeeld over het idee om nationale staatsleningen te vervangen door gezamenlijke euro-obligaties.
De nieuwe Franse president François Hollande zei dat het onderwerp ''euro-obligaties in de EU-agenda moet worden geschreven.''