ROTTERDAM - De verwachtingen van het EK voetbal en de extra omzet die het ondernemers kan opleveren zijn groot. Maar Detailhandel Nederland rekent zich niet rijk met de geraamde 140 miljoen euro inkomsten door de Oranjekoorts.

Daarvoor worden de gevolgen van de aangekondigde btw-verhoging te zeer gevreesd. De winkeliers pleiten ervoor de maatregel uit te stellen tot zeker 1 januari 2013.

''Grote evenementen kunnen het verschil maken tussen winst en verlies van de onderneming. Maar zelfs als Oranje de titel pakt, zullen de extra consumentenbestedingen later dit jaar teniet worden gedaan door een btw-verhoging'', stelt Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland, woensdag tijdens Retailpoort in stadion De Kuip.

Het plan van politiek Den Haag om het algemene btw-tarief te verhogen tot 21 procent, is contraproductief en onverantwoord en snelle invoering ervan zal de detailhandel ernstig schaden, meent de brancheorganisatie. Detailhandel Nederland voorziet verlies van banen en leegstaande winkelpanden.

Vertrouwen

Het consumentenvertrouwen is historisch laag en de begrotingsafspraken van vijf partijen in de Tweede Kamer zorgen alleen maar voor meer onzekerheid. Alleen de aankondiging ervan veroorzaakt volgens Detailhandel Nederland al voor een afname in omzet.

''Het consumentenvertrouwen komt te voet, maar gaat te paard'', waarschuwt Meerman. Hij roept de Kamer op niet alleen naar de boekhouding te kijken, maar ook ernstig rekening te houden met de maatschappelijke neveneffecten: ''Die zijn namelijk desastreus.''

Voorbereiden

Door de snelle invoering van de btw-verhoging kunnen winkeliers zich hier slecht op voorbereiden, stelt de branche.

''Talloze artikelen die na 1 oktober worden aangeboden, zijn reeds ingekocht en beprijsd. Het is onwerkbaar om de prijzen te wijzigen. Niet alleen omdat de inkopen al zijn gedaan, maar ook omdat de product- en prijsmix niet meer aan te passen is.''