AMSTERDAM - De directeur-bestuurder van woningbouwvereniging Laurentius is op 21 mei aangehouden. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Wonen) woensdag aan de Tweede Kamer.

De Bredase organisatie verkeert al een tijdje in financiële problemen. De topman is nu aangehouden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Er waren al 'signalen' binnengekomen bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties. De raad van commissarissen heeft de man al geschorst voor de duur van het onderzoek.

De raad laat zelf weten dat een vastgoedondernemer in het spel is met wie Laurentius enkele nieuwbouwprojecten heeft ontwikkeld en dat ''Laurentius zelf geen verdachte is''. De aanhouding verrast de raad 'volkomen'.

De activiteiten van Laurentius lopen zoals gebruikelijk door, belooft de raad. ''Voor huurders van Laurentius heeft deze situatie dan ook geen gevolgen.''

Toezicht

Falend toezicht in de sector was vorige week reden voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een onderzoek aan te kondigen naar de accountantscontrole in de woningcorporatiesector.

Dat heeft onder meer te maken met de onlangs in financiële problemen geraakte corporatie Vestia. Het onderzoek richt zich op de 4 grote accountants KPMG, PWC, Deloitte en Ernst & Young.

''De AFM heeft de grote vier accountantorganisaties gevraagd kritisch naar hun controledossiers over woningcorporaties te kijken. Als toezichthouder op accountantsorganisaties is de AFM benieuwd in hoeverre de kwaliteit van de controle van de jaarrekening van deze corporaties voldoende is, zoals de organisaties verplicht zijn op basis van de Wet toezicht accountants'', liet de AFM weten.

De grootste vier accountantskantoren controleren circa 90 procent van de Nederlandse woningcorporaties, gemeten naar omvang. De AFM rapporteert na de zomer over de uitkomsten van het onderzoek.