STRAATSBURG - Het Europees Parlement adviseert om de geplande heffing op financiële transacties uit te breiden.

Dat moet ontduiking helpen voorkomen, aldus een resolutie die woensdag is aangenomen.

De Europese Commissie had voorgesteld om een Europese belasting te heffen op aan- en verkoop van aandelen, obligaties en andere waardepapieren.

Het parlement vindt dat de heffing ook moet gelden voor financiële instellingen buiten de eurozone als zij effecten verhandelen die binnen de eurozone zijn uitgegeven.

Bovendien zou de transactietaks betaald moeten worden op een transactie in niet-Europese effecten als al één handelaar in het belastingplichtige gebied woont.

Wie de belasting probeert te ontwijken, zou volgens het parlement zelfs zijn aandelen of obligaties kunnen kwijtraken.

Robin Hood

De belasting moet helpen voorkomen dat banken opnieuw in de fout gaan met riskante financiële constructies. Europarlementslid Judith Sargentini (GroenLinks) spreekt over een soort Robin Hood-taks, die geld van rijke banken aan de armen geeft.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vindt dat de opbrengst niet naar de Brusselse schatkist moet vloeien. Landen moeten de gelden volgens haar gebruiken om de bezuinigingen te verzachten.

Negen EU-landen hebben zich inmiddels voorstander getoond van de transactietaks. Nederland en Duitsland zien niets in het plan.