AMSTERDAM - De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger (CDU) vindt dat de Duitse regering de invoering van euro-obligaties niet categorisch moet uitsluiten.

Dat zegt de partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel en minister van financiën Wolfgang Schäuble woensdag in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

"Eurobonds zijn een kwestie van timing", aldus Oettinger, die in Brussel energie in zijn portefeuille heeft.

"Ik raad alle betrokkenen aan daar niet a priori stelling tegen te nemen", luidt zijn impliciete boodschap aan Merkel. Zij praat woensdag in Brussel op een informele eurotop met haar collega-regeringsleiders over onder meer de mogelijke invoering van euro-obligaties.

Volgens de fractievoorzitter van regeringspartij FDP, Rainer Brüderle, kan er over eurobonds worden gepraat als het Europese begrotingspact is ingevoerd en eurolanden hun economisch beleid hebben geharmoniseerd. ''Maar het kan niet in een periode waarin de renteverschillen tussen landen extreem zijn'', zei hij tegen de Duitse krant Die Zeit.

Hervormen

Merkel en haar minister van financiën Schäuble hebben zich altijd verzet tegen euro-obligaties. Schäuble wijkt voorlopig geen duimbreed af van zijn standpunt. "Gemeenschappelijke Europese staatsobligaties zijn geen goede uitweg uit de schuldencrisis", zei Schäuble woensdag tegen de Duitse radiozender NDR.

In plaats van om euro-obligaties te vragen, moeten de schuldenlanden hun tekorten reduceren en structurele hervormingen doorvoeren, vindt de minister.

Vijf vragen over eurobonds

Alles over de Europese schuldencrisis