HEERENVEEN - Fietsenfabrikant Accell heeft een goed 2003 achter de rug. De producent van onder meer Batavus, Sparta en Koga Miyata kwam uit op een nettowinst van 9,2 miljoen euro, 35 procent meer dan het jaar ervoor. De omzet nam 12 procent toe tot 289,6 miljoen euro, zo bleek uit de woensdag bekendgemaakte jaarcijfers.

Het bedrijfsresultaat steeg naar 16,6 miljoen euro. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. Accell schrijft de goede prestaties toe aan de grotere afzet van (duurdere) kwaliteitsfietsen en van fietsaccessoires. Het goede zomerweer stuwde de verkopen eveneens omhoog. Verder had de overname, in augustus, van het Finse Tunturi, een positieve invloed. Tunturi maakt behalve fietsen ook fitnessapparatuur.

Accell profiteerde ook van de goedkope dollar en Japanse yen. Daardoor hoefde de fietsenfabrikant minder uit te geven aan fietsonderdelen.

Accell is te spreken over de gehanteerde merkenstrategie. Door gerichte marketing op kwalitatief hoogwaardige producten wist de fietsenfabrikant meer duurdere rijwielen aan de man te brengen.

De Heerenveense onderneming is positief over de toekomst. De blijvende aandacht voor gezond leven zal voor een aanhoudende vraag naar fietsen zorgen. Dat de economie geen grote sprong voorwaarts zal maken, doet daar niets aan af. Accell rekent dan ook voor dit jaar op een verdere toename van de omzet en van de winst per aandeel (wpa). De wpa bedroeg over 2003 2,76 euro.