AMSTERDAM - De nettowinst van bierbrouwer Heineken is het afgelopen jaar uitgekomen op 798 miljoen euro. Dat is 3 miljoen euro meer dan in 2002. Dat heeft Heineken woensdag bekendgemaakt. De omzet steeg van 8,5 miljard naar 9,3 miljard euro.

Verschillende overnames, waaronder die van de Oostenrijkse brouwer BBAG, droegen 8 procent bij aan de toename van de omzet. De sterke euro had daarentegen een negatieve invloed.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 1,2 miljard euro tegenover 1,3 miljard een jaar eerder. De zwakke dollar had tot gevolg dat dit resultaat 42 miljoen euro lager uitviel. Andere negatieve valuta-effecten bedroegen 46 miljoen euro.

Heineken verwacht dat het lopende jaar de sterke euro een zware wissel zal trekken op de nettowinst. De negatieve valuta-effecten zullen de positieve invloeden van onder meer overnames overtreffen, aldus de bierbrouwer. Bij ongewijzigde wisselkoersen zal de sterke euro ook in 2005 duidelijk voelbaar zijn in de resultaten. De onderneming is wel positief over de winstverwachting op de lange termijn.

In 2004 bedraagt het negatieve effect van de zwakke dollar op het bedrijfsresultaat 129 miljoen euro en op het nettoresultaat 84 miljoen euro. Heineken verwacht dat het nettoresultaat in 2005 door de sterke euro 51 miljoen euro lager uitvalt. Het bedrijfsresultaat daalt hierdoor ongeveer 79 miljoen euro, aldus Heineken.

De brouwer verkocht afgelopen jaar 99 miljoen hectoliter bier, procent meer dan in 2002. Deze toename werd vooral veroorzaakt door de overname van de Oostenrijkse brouwer BBAG en andere branchegenoten. Zonder deze overnames verkocht Heineken 3 procent meer bier.