BERLIJN - Duitsland blijft categorisch tegen de invoering van gezamenlijke euro-obligaties.

Die opstelling zal niet veranderen op de informele EU-bijeenkomst woensdag.

Dat zei een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Duitse regering dinsdag. ''Dat is een fundamentele overtuiging die niet zal veranderen.''

Premier Mark Rutte maakte maandag al bekend niets te voelen voor de invoering van de  eurobonds, waardoor probleemlanden in de eurozone goedkoper geld kunnen lenen. Daarvoor is het renteverschil volgens de premier tussen de eurolanden veel te groot. "Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen.'' Ook Finland en Oostenrijk zijn tegen.

Frankrijk wil juist dat eurobonds deel gaan uitmaken van een nieuw Europees groeipact.

IMF

Ook Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), riep de eurolanden op meer te doen om de monetaire unie te versterken. ''Wij vinden dat er meer moet gebeuren, zeker op het vlak van het delen van aansprakelijkheden. Dat kan op verschillende manieren'', zei ze op een persconferentie in Londen.

De Duitse vertegenwoordiger zei verder dat geen nieuwe onderhandelingen nodig zijn over het versoepelen van de begrotingseisen voor landen als Griekenland en Spanje. Ook stelt hij tegen het uitlenen van geld uit het noodfonds aan banken te zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet dinsdag weten dat de vorming van een fiscale unie in Europa nog ver weg is. Een dergelijke fiscale unie wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor eurobonds.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over eurobonds

Vijf vragen over het noodfonds