CHICAGO - Tussen de landen van de eurozone is meer coördinatie nodig. Dat stelde de Amerikaanse president Barack Obama maandag in Chicago, enkele dagen nadat hij met andere wereldleiders over de schuldencrisis in Europa overleg had gevoerd.

Hij wees op de informele bijeenkomst woensdag van de Europese leiders in Brussel over economische groei. De Amerikanen hebben de Europeanen voor dat beraad technische bijstand aangeboden, aldus Obama.

De president erkende hoe moeilijk het soms kan zijn om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. Obama benadrukte dat hij daarbij slechts te maken heeft met één parlement, de eurozone met 17.

''Het allerbelangrijkste is dat Europa onderkent dat het europroject meer inhoudt dan alleen maar een munteenheid'', aldus de Amerikaanse president. Hij wees er daarbij op dat de Europese schuldencrisis en met name de huidige situatie in Griekenland ook de Verenigde Staten raken.

De politieke onzekerheid in Griekenland heeft de vrees aangewakkerd dat het land de eurozone moet verlaten, met alle gevolgen van dien.

Obama zei er niet over te willen speculeren wat er gebeurt als Griekenland de eurozone verlaat, maar ''wat er gebeurt in Griekenland heeft gevolgen hier in de Verenigde staten''.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier