CHICAGO - Premier Mark Rutte voelt niets voor zogenoemde eurobonds, waardoor probleemlanden in de eurozone goedkoper geld kunnen lenen. Hij heeft dat maandag duidelijk gemaakt aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

De twee spraken elkaar in de marge van de 25e NAVO-top in Chicago. Barroso is een pleitbezorger van euro-obligaties als middel om wat te doen aan de schuldencrisis. Eurolanden die nu moeilijk kunnen lenen op de financiële markten kunnen dan makkelijker aan geld komen, tegen een lagere rente.

Maar de Nederlandse regering blijft tegenstander: ''Daarvoor zijn de verschillen in Europa veel en veel te groot tussen landen met een heel lage rente en die met een hoge rente'', stelde Rutte. ''Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen.''

Ook Duitsland is tegen de uitgifte van gezamenlijke Europese obligaties, bevestigde een regeringswoordvoerder maandag. De Franse president François Hollande daarentegen voelt wel wat voor de eurobonds.

De socialist gaat woensdag op het informele diner van de Europese leiders in Brussel over economische groei pleiten voor de uitgifte van dergelijke obligaties.

Druk

Hollande zei dat hij druk zal uitoefenen op Berlijn om het Duitse veto tegen de uitgifte van euro-obligaties op te heffen, of om de Europese Centrale Bank rechtstreeks geld te laten lenen aan landen uit de eurozone.

Voor rijke landen als Duitsland en Nederland zou de rente bij gezamenlijke obligaties sterk kunnen oplopen. Daarnaast zouden probleemlanden te makkelijk toegang tot te veel kredieten kunnen krijgen.

Demonstratie

Premier Rutte zat overigens na afloop van de eerste dag van de NAVO-top een half uur vast in zijn voertuig. Op weg van een diner met de Amerikaanse president Barack Obama naar zijn hotel moest de autocolonne van Rutte een forse omweg maken in verband met een demonstratie tegen de top.

Rutte kwam met een forse vertraging aan in zijn hotel, dat op een steenworp afstand ligt van de plek waar het diner plaatsvond. De Amerikanen hadden strenge veiligheidsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat demonstranten konden doordringen tot de locatie van de NAVO-top.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier