CAMP DAVID - De Franse president François Hollande gaat in Europa opnieuw pleiten voor de uitgifte van euro-obligaties. Hollande kondigde zaterdag aan dat hij op een aankomende top van EU-landen met voorstellen komt.

''Ik zal alle voorstellen voor economische groei schetsen op deze informele bijeenkomst op 23 mei'', zei Hollande aan het slot van de G8-top in Camp David tegen journalisten. ''Van dit pakket zullen euro-obligaties deel uitmaken en ik zal niet de enige zijn met dat voorstel. Ik kreeg hiervan bevestiging op de G8.''

Hollande zei dat hij druk zal uitoefenen op Berlijn om het Duitse veto tegen de uitgifte van euro-obligaties op te heffen, of om de Europese Centrale Bank rechtstreeks geld te laten lenen aan landen uit de eurozone.

Rente

Door de zogenoemde eurobonds zouden landen die nu moeilijk kunnen lenen op de financiële markten goedkoper aan geld kunnen komen. Hollande denkt dat het een middel tegen de economische crisis kan zijn.

Maar voor een rijk land als Duitsland zou de rente in een gezamenlijke 'pool' van obligaties sterk kunnen oplopen. Daarnaast zouden probleemlanden te makkelijk toegang tot te veel kredieten kunnen krijgen.