WASHINGTON - Japan staat klaar om de hulp uit te breiden bij de beteugeling van de schuldencrisis in de eurozone. 

Woordvoerder Naoko Saiki van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dit vrijdag in Washington waar de besprekingen van de vooraanstaande industrielanden in de G8 plaatsvinden.

Japan, de op twee na grootste economie, heeft vorige maand al een belangrijke bijdrage van 40 miljard dollar geleverd aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gericht op het bedwingen van de Europese schuldencrisis.

Verantwoordelijkheid

De Japanse premier Yoshihiko Noda zal tijdens de gesprekken aanvoeren dat de Europeanen wel de eerste verantwoordelijkheid houden in het aanpakken van de crisis, aldus de woordvoerder.

''Tegelijkertijd, om de Europeanen te helpen bij het oplossen van de schuldencrisis, staat Japan klaar om de bijstand uit te breiden'', aldus Saiki.

Wereldeconomie

Verdere hulp door Japan kan in de vorm van een extra bijdrage aan het IMF of door het vangnet in Azië te verhogen. ''De Europese schuldencrisis kan de gezondheid van de wereldeconomie in gevaar brengen, daarom willen we de Europeanen aanmoedigen het probleem zo snel mogelijk op te lossen.''

Alles over de schuldencrisis