'Merkel oppert Grieks referendum over euro'

ATHENE - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft geopperd dat Griekenland een referendum houdt over de euro.

Dat zou moeten samenvallen met de parlementsverkiezingen op 17 juni, onthulden medewerkers van de Griekse premier vrijdag.

''In een telefoongesprek met de Griekse president Carolos Papoulias heeft Merkel wat ideeën naar voren gebracht over een referendum, met de vraag of de Griekse burgers in de eurozone willen blijven'', aldus het kantoor van premier Panagiotis Pikrammenos.

Niet juist

De Duitse regering ontkende even later dat Merkel het idee heeft voorgelegd aan de premier. ''Deze berichten zijn niet juist'', aldus een woordvoerster, die verder niets over het incident wilde zeggen.

De Griekse premier heeft het idee echter wel voorgelegd aan de Griekse politieke partijen. In een eerste reactie zeiden de socialisten dat referenda principieel niet door andere landen worden voorgesteld.

De partijleider van de conservatieve Nieuwe Democratie zegt dat het ''Griekse volk geen referendum nodig heeft om te bewijzen dat het in de eurozone wil blijven.''

Groot verzet

In november had de toenmalige premier Giorgos Papandreou het idee al gelanceerd om te stemmen over een exit uit de eurozone. Toen stuitte het idee juist op groot verzet van de Duitse en Franse regeringsleiders.

Volgens opiniepeilingen willen veel Grieken wel de euro houden, maar zijn ze tegen de ingrijpende bezuinigingen. Die maatregelen zijn opgelegd door de EU en IMF in ruil voor tientallen miljarden euro's aan leningen aan het straatarme land.

Alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland

Tip de redactie