LONDEN - Het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal-Mart heeft vorig jaar zijn positie als meest bewonderde onderneming ter wereld behouden. Op de plaatsen twee en drie handhaafden zich het conglomeraat General Electric en het softwareconcern Microsoft, zo blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarlijkse lijst van het weekblad Fortune.

Toyota is de enige niet-Amerikaanse onderneming in de toptien. De Japanse autofabrikant steeg van de elfde naar de achtste plaats. De lijst is opgesteld aan de hand van beoordelingen door meer dan .000 topfunctionarissen van 346 bedrijven over de hele wereld. Ze keken naar zaken als innovatie, kwaliteit van het management en van de producten, talent van de werknemers, financiële gezondheid, internationale aanwezigheid en sociale verantwoordelijkheid.

De rest van de toptien bestaat uit achtereenvolgens farmacieconcern Johnson & Johnson, beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway, de computerbedrijven Dell en IBM, Procter & Gamble (consumentenproducten) en pakjesvervoerder FedEx.

Niet-Amerikaanse ondernemingen

In de topvijftig staan veertien niet-Amerikaanse ondernemingen. Daartoe behoren BMW (15), Nokia (19), Nestlé (21), BP (27), L'Oréal (35), Koninklijke/Shell Groep (38), Unilever (43), Vodafone (47) en GlaxoSmithKline (50). De laatstgenoemde twee zijn samen met het Japanse Canon (34) de enige nieuwkomers.

Fortune heeft ook lijstjes gemaakt voor afzonderlijke sectoren. Bij 26 van de dertig bedrijfstakken staat een Amerikaanse onderneming bovenaan. Slechts twee Europese bedrijven bezetten een eerste plaats. Dat zijn BP in de olie-industrie en Nestlé bij levensmiddelen.