MANCHESTER - De Britse premier David Cameron heeft donderdag Europese leiders opgeroepen snel meer te doen tegen de schuldencrisis.

Hij zei in een rede in Manchester dat nu het overleven van de euro op het spel staat. ''Griekenland staat op de rand van de afgrond en het overleven van de euro staat op het spel, aldus Cameron.

Het wordt volgens hem ''steeds duidelijker dat de landen van de eurozone de noodzakelijke (economische) hervormingen politiek en economisch niet meer kunnen dragen zonder dat de kern van de eurozone, ook via de ECB, meer doet om de vraag te stimuleren en de lasten van de hervormingen te delen''.

"Of Europa heeft een toegewijde, stabiele en succesvolle eurozone met een doeltreffend veiligheidsssyteem, goed gekapitaliseerde en gereguleerde banken, een systeem waarbij de fiscale lasten worden gedeeld en een ondersteunend monetaire beleid."

"Of we bevinden ons op onbekend terrein met enorme risico's voor iedereen", zei Cameron in een toespraak.

Een mogelijk vertrek van Griekenland uit de euro, is volgens Cameron een groot risico voor de Britse economie. Groot-Brittannië is echter voorbereid op de mogelijke gevolgen. "Welk pad ook wordt gekozen, ik ben bereid te doen wat nodig is om dit land te beschermen en onze economie en ons financieel systeem te waarborgen."