MADRID - Spanje loopt het risico uitgesloten te worden van de internationale kapitaalmarkten, omdat investeerders vrezen voor de euro nu de toekomst van Griekenland in de monetaire unie op losse schroeven staat.

Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdag gezegd. Als Spanje geen geld meer kan ophalen op de kapitaalmarkten dan komt het land in grote problemen.

Woensdag steeg het verschil tussen de rente op Spaanse en Duitse tienjarige staatsobligaties tot boven de vijfhonderd punten.

Later daalde deze zogeheten 'spread' tot onder de vijfhonderd punten, maar gezien de almaar toenemende speculaties over een Grieks vertrek uit de euro is het grote renteverschil een luid en duidelijk signaal dat investeerders steeds minder vertrouwen hebben in het voortbestaan van de monetaire unie.

Het blijft bovendien de vraag of de Spaanse regering in een tijd van recessie en hoge werkloosheid de plannen voor stevige bezuinigingen kan doorzetten.

Rente

"Op dit moment is er een serieus risico dat investeerders ons geen geld willen lenen en als ze dat al doen, dat daar dan een astronomische rente tegenover staat", aldus Rajoy. Spanje heeft dit jaar dertig miljard euro nodig, alleen al om de rente op de staatsschuld te kunnen aflossen.

"De spread is fors gestegen, wat betekent dat het erg lastig wordt om het land te financieren tegen een redelijke prijs."

Rajoy verklaarde tegenover journalisten dat het land meer verwacht van de Europese Unie. "De euro moet worden versterkt. Ik wil niet dat Griekenland uit de euro stapt", zei hij. "Ik denk dat dat een grote fout zou zijn, erg slecht nieuws (...)."

ECB

Emilio Ontiveros, chef van het Madrileense consultancybedrijf AFI, wil dat de Europese Centrale Bank ingrijpt. "Het is nu, meer dan ooit, nodig dat de Europese Centrale Bank, de enige instelling met voldoende macht om de schuldenmarkten te stabiliseren, consequent ingrijpt door staatsobligaties te kopen.

"Niet alleen Spaanse, maar misschien ook Italiaanse. De ECB moet vanaf dat moment duidelijke signalen afgeven dat het behoud van de eurozone een prioriteit is, anders valt Europa uit elkaar."

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier