ZOETERMEER/UTRECHT - De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg zijn vastgelopen.

Dat maakte vakbond Abvakabo FNV woensdag bekend. De bond wees een loonbod van 2,2 procent af in de nacht van dinsdag op woensdag.

De afwijzing wekte de verbazing van werkgeversorganisaties ActiZ en BTN. Zij vinden de looneis van de vakbond, 4 procent voor een looptijd van één jaar, buiten proportie. Andere bonden in het overleg hielden vast aan een eis van 2,5 procent.

Verbolgen

Abvakabo is echter verbolgen dat de werkgevers een vermindering van de flexibiliteit en werkdruk in de sector niet via een cao willen regelen.

Actiz geeft aan dat ze dit punt niet begrijpen: ''Zij willen werknemers meer invloed geven op de planning en roostering zodat zij de beste balans tussen werk en privé kunnen vinden. Tegelijkertijd is een zekere mate van flexibiliteit onontbeerlijk voor de kwaliteit van zorg: de zorg moet kunnen worden afgestemd op de wensen van de cliënten.''

Acties

De Abvakabo beraadde zich woensdag op vervolgstappen. ''Het overleg is al eerder geklapt, maar toen we met acties begonnen, zaten we daags erna weer aan tafel. Ook nu gaan we weer plannen maken voor acties'', aldus een woordvoerster. Daarbij moet niet gedacht worden aan stakingen, laat zij desgevraagd weten. ''Dat kan eigenlijk niet in deze sector.''

De cao geldt voor 430.000 werknemers en is daarmee de grootste van Nederland.