AMSTERDAM – Grieken halen massaal geld weg bij de banken nu de politieke situatie in het land onzeker is.

Dit melden Reuters en Wall Street Journal woensdag op basis van officiële documenten van de op dinsdag mislukte formatiebesprekingen.

Tijdens de besprekingen zou het hoofd van de Griekse centrale bank, George Provopoulus hebben gewaarschuwd dat spaarders op maandag minstens 700 miljoen euro bij de banken hebben weggehaald.

Volgens twee bronnen binnen de bank zou op dinsdag eenzelfde bedrag bij de banken zijn weggehaald, zo meldt Reuters.

Zwak

"De banken hebben op dit moment een zeer zwakke positie", zo zou Provopoulus hebben gezegd tijdens een gesprek met de Griekse president Karolos Papoulias.

Dit betekent dat de Griekse banken steeds afhankelijker worden van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een gezonde liquiditeit. Uit bronnen van het Financieel Dagblad blijkt maandag echter dat de ECB juist steeds meer risico’s neerlegt bij de Griekse centrale bank, omdat de banken te zwak zouden zijn om nog verantwoord steun te kunnen bieden.

Eind januari ontvingen de Grieken nog 73 miljard euro aan steun van de ECB, inmiddels zou dit bedrag meer dan gehalveerd zijn.

Verkiezingen

Op dinsdag bleek dat er half juni nieuwe verkiezingen in Griekenland zullen worden gehouden, na mislukte onderhandelingen na de verkiezingen van 6 mei in het land . De traditionele regeringspartij Pasok die met Europa afspraken maakte over strenge hervormingen in ruil voor financiële steun aan het land werd tijdens deze verkiezingen door de kiezers flink afgestraft.

Partijen die zich verzetten tegen de Europese afspraken, zoals Syriza, wonnen juist aan kiezers. Uit een opiniepeiling van maandag blijkt dat Syriza momenteel de grootste partij zou zijn als er nu opnieuw verkiezingen worden gehouden.

Het is daarom nog maar de vraag of Griekenland zal kunnen voldoen aan de Europese afspraken die zijn gemaakt , waardoor de geruchten over een vertrek van het land uit de eurozone toenemen, ondanks officiële lezingen dat dit geen onderwerp van discussie is.

Dossier Griekenland

Alles over de schuldencrisis