AMSTERDAM - ABN Amro heeft de gerapporteerde nettowinst over het eerste kwartaal van 2012 zien dalen van 539 miljoen euro vorig jaar tot 454 miljoen euro. Dat heeft het bankconcern woensdag bekendgemaakt.

De winstdaling werd veroorzaakt door een kleine afname van de inkomsten van de bank en doordat er meer geld opzij moest worden gezet voor zogeheten slechte leningen, als gevolg van de neergang van de Nederlandse economie.

''Aangezien de markt waarin wij opereren nog steeds instabiel is, kunnen deze eerste kwartaalresultaten niet naar de rest van het jaar worden geëxtrapoleerd.

"Vooruitkijkend verwachten wij een toename van de kredietvoorzieningen (deels op basis van de zwakke vooruitzichten voor de Nederlandse economie) en een aanhoudende druk op de rentemarges'', aldus ABN Amro-topman Gerrit Zalm in een toelichting.

Bedrijfsonderdelen

De operationele baten kwamen in het afgelopen kwartaal 6 procent lager uit op 1,915 miljard euro. Dat werd deels veroorzaakt doordat er bedrijfsonderdelen zijn afgestoten die niet meer meetellen in de resultaten. Exclusief dit effect zouden de baten met 2 procent zijn afgenomen.

De bank moest de stroppenpot voor leningen die waarschijnlijk niet meer kunnen worden afgelost, aanvullen in het eerste kwartaal met 62 miljoen euro tot een totaal van 187 miljoen euro.

Dat kwam door de verslechterde economie in vergelijking met een jaar geleden. ''De stijging van de kredietvoorzieningen is vooral zichtbaar in consumentenleningen en de zakelijke vastgoedsector'', aldus ABN Amro.