AMSTERDAM – De Europese Centrale Bank (ECB) legt steeds meer risico’s neer bij de Griekse centrale bank omdat de Griekse banken te zwak zouden zijn om nog verantwoord steun te kunnen bieden.

Dat meldt het Financieel Dagblad op basis van goed ingevoerde bronnen in Brussel.

De ECB trekt zich steeds verder terug uit Griekenland. Eind januari ontvingen de Grieken nog 73 miljard euro aan steun van de ECB, inmiddels zou dit bedrag meer dan gehalveerd zijn.

Steeds meer banken worden doorverwezen naar de eigen centrale bank zodra men aanklopt voor steun bij de ECB. Daarmee worden de risico’s verminderd voor het eurogebied en daarmee dus onder andere ook voor Nederland.

Lasten

Mocht Griekenland de euro verlaten dan zullen de lasten voor de andere eurolanden lager zijn dan wanneer de ECB geld blijft verstrekken aan de Griekse banken.

Tot nu toe is er zo’n 350 miljard euro naar de Grieken gegaan volgens berekeningen van de krant, 21 miljard daarvan komt uit Nederland.

Hollande

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande willen dat Griekenland de euro houdt. Dat zeiden ze na hun eerste ontmoeting dinsdag in Berlijn.

''Griekenland moet weten dat Europa klaar staat om maatregelen te nemen om de economische activiteit en groei in Griekenland te steunen'', zei Hollande. Ze reageerden op de groeiende vrees dat Griekenland de euro verlaat na de komende parlementsverkiezingen.

Hollande heeft bij Merkel verder benadrukt dat hij de Europese begrotingsregels wil aanpassen, zoals hij in zijn verkiezingscampagne had beloofd.

Lees alles over de schuldencrisis

Lees alles over Griekenland