BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande willen dat Griekenland de euro houdt.

Dat zeiden ze na hun eerste ontmoeting dinsdag in Berlijn.

''Griekenland moet weten dat Europa klaar staat om maatregelen te nemen om de economische activiteit en groei in Griekenland te steunen'', zei Hollande. Ze reageerden op de groeiende vrees dat Griekenland de euro verlaat na de komende parlementsverkiezingen.

Hollande heeft bij Merkel verder benadrukt dat hij de Europese begrotingsregels wil aanpassen, zoals hij in zijn verkiezingscampagne had beloofd.

Op tafel

De Franse president zei dat Merkel en hij het eens zijn om ''alle ideeën voor groei in de eurozone op tafel te leggen en te zien welke ze kunnen gebruiken''. Dat moet al woensdagavond gebeuren bij de ingelaste informele EU-top in Brussel.

De socialist Hollande wil veel minder fanatiek bezuinigen dan de christendemocratische Merkel. Maar de leiders van de twee grootste landen in de EU zeiden hun gezamenlijke verantwoordelijkheid te beseffen.

''Het zal erg belangrijk zijn dat Duitsland en Frankrijk hun ideeën samen presenteren bij de EU-top en die gezamenlijk voorbereiden'', zei Merkel in de persconferentie met Hollande.

Alles over de situatie in Griekenland  en de schuldencrisis

François Hollande ontmoet Angela Merkel