ROTTERDAM - Ondernemers die houden van gokken, zijn steeds moeilijker te vinden. Vorig jaar werd er in Nederland slechts 58,1 miljoen euro aan risicokapitaal geïnvesteerd. In 2002 staken beleggers 132 miljoen euro in risicovolle beleggingen en het jaar daarvoor was het 387 miljoen. In het topjaar 2000 werd er liefst 1,1 miljard euro in durfinvesteringen gestoken.

Sinds het tweede kwartaal van 2002 is er geen geld meer gestoken in beginnende bedrijven. Volgens onderzoeker Ernst & Young is dat “een serieuze indicatie” dat de innovatiekracht van het bedrijfsleven door een zeer diep dal gaat.

Bio-farmacie

Een lichtpuntje is er voor bio-farmacie. Na dalingen van investeringen is in die sector vorig jaar de geldkraan weer open gezet. Er stroomde 23,7 miljoen euro naar de sector tegen 2,1 miljoen eerder. “Laten we hopen dat de groei in bio-farmacie een positieve impuls geeft aan de andere sectoren”, aldus G. van Logtestijn van Ernst & Young.

Buiten de bio-farmacie werd in mindere mate ook in halfgeleiders meer geld gestoken. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek naar investeringen in risicokapitaal in Europa door Ernst & Young en VentureOne. Het geld dat in risicovolle ondernemingen werd gestoken, kwam vooral terecht bij bedrijven die de startfase zijn gepasseerd.

Europa

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Zweden zijn in Europa de belangrijkste landen voor risicokapitaal. Driekwart van al het geld komt daar terecht. De totale investeringen in durfkapitaal liepen in Europa over vorig jaar gemiddeld 23 procent terug ten opzichte van het jaar daarvoor. In Nederland was de daling 55 procent.