AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam bezuinigt de komende jaren 193 miljoen euro extra. De centrale stad en de stadsdelen gaan dit samen realiseren.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag bekendgemaakt.

Amsterdam wil de extra bezuinigingen vooral bereiken door efficiënter en met minder ambtenaren te werken. Honderden banen zullen verdwijnen.

Bezuinigingsoperatie

De hoofdstad was sowieso al bezig met de grootste bezuinigingsoperatie in haar geschiedenis: 208 miljoen euro tot 2014. Daarnaast waren ook de stadsdelen bezig met bezuinigingen.

Extra snijden is nodig omdat de gemeente bezuinigingen vanuit het Rijk verwacht en vanwege ''toenemende onzekerheden over de economie en financiën''.

De hoofdstad kondigde eind vorig jaar al aan dat zij nog minder zou gaan uitgeven, maar ging toen nog uit van extra besparingen van maximaal 100 miljoen euro. Nu alles verder is uitgewerkt, blijkt dit nog meer te zijn.

Investeringen

Naast bezuinigingen heeft de gemeente ook 65 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren. Het gaat daarbij onder meer om 12,5 miljoen voor armoedebestrijding, 11,8 miljoen voor de zogenaamde Rode Loper, de entree van de stad vanaf het het centraal station, en 11 miljoen om de wijken aan te pakken.

Verder wordt er 18 miljoen uitgegeven aan ICT en steekt de gemeente 2 miljoen in de ambitie om de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen.