BRUSSEL - Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is geen onderwerp van discussie. Alles zal in het werk worden gesteld om het land binnen de club te houden.

Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, maandagavond na afloop van overleg in Brussel.

''Er is een onwankelbaar verlangen om Griekenland binnen de eurozone te houden'', aldus Juncker. De idee van het Zuid-Europese land buiten de eurozone staat niet ter discussie, aldus de Luxemburger. ''Absoluut niemand stuurde het debat in die richting'', aldus de voorzitter.

Juncker ziet een vertrek van de Grieken uit de eurozone niet voor zich. ''Dit is onzin, dit is propaganda.''

De Jager

Minister Jan Kees de Jager zei na afloop van het overleg dat wat hem betreft Griekenland zich aan de afspraken houdt. ''Welke regering er dan ook komt.'' Volgens de minister zijn de voorwaarden voor steun aan de Grieken bekend. De ellende is niet te overzien als Griekenland niet doorzet, meent De Jager.

Er is volgens hem alleen te onderhandelen over betere bezuinigings- en hervormingsmaatregelen als deze meer economische groei opleveren. Het is dan aan de afvaardiging van de geldschieters, de zogeheten trojka, om hierover te beslissen.

Lente-akkoord

Het begrotingsakkoord, het zogedoopte lenteakkoord, tussen VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnnie en D66 oogstte lof van Europese leiders. Juncker sprak van een ''pakket maatregelen van goede kwaliteit''.

Ook Europees commissaris Olli Rehn (Economische en monetaire zaken en de euro) had het over een belangrijk akkoord dat een sterk signaal afgeeft over de betrokkenheid van Nederland om de overheidsfinanciën op orde te houden.

Minister Jan Kees de Jager was dan ook na afloop erg te spreken over de lof die hij mocht ontvangen. Volgens hem waren collega-ministers ook te spreken over het feit dat Nederland de hervormingen door wil voeren voordat de markt erom vraagt. Hij doelde daar onder meer op de hervormingen van de arbeidsmarkt.

'Voor onszelf'

De Europese leiders riepen Nederland op zo snel mogelijk het akkoord door te voeren. Volgens Rehn onderstreept het bereikte akkoord de geloofwaardigheid van de partijen om moeilijke beslissingen niet uit de weg te gaan.

De Jager benadrukte dat het akkoord er niet is gekomen omdat het van Brussel moest. ''We doen dit voor onszelf.''

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis

'Griekse exit onbespreekbaar'