DETROIT - Het Amerikaanse concern General Motors (GM), de grootste autoproducent ter wereld, heeft de ramingen van zijn winst en omzet aanzienlijk opgetrokken. De onderneming liet maandag weten dat het eerste kwartaal van dit jaar goed zal zijn voor een winst per aandeel van 1,20 dollar. Tot nu toe was GM uitgegaan van 1 dollar per aandeel.

Het concern zegt tot de hogere ramingen te zijn gekomen doordat de Amerikaanse markt beter draait dan het eerder aannam. Voor heel gaat GM uit van een winst per aandeel van 3,50 dollar. Dat is dollarcent meer dan het eerder noemde.

Financieel directeur John Devone liet weten dat in de prognoses van de winst geen rekening is gehouden met bijzondere posten. Door sterke kostenverlagingen, meer verkoop en een betere productmix denkt hij halverwege dit decennium een winst per aandeel van 10 dollar in de boeken te kunnen bijschrijven.

De verwachtingen van GM lijken betere tijden voor de Amerikaanse auto-industrie in te luiden. De fabrikanten hebben een moeilijk jaar achter de rug. Ze konden hun verkoop alleen op peil houden door kostbare campagnes, waardoor hun winst verder inzakte.

De productie van GM zal in de eerste drie maanden van dit jaar op 1,34 miljoen auto's uitkomen. Dat zijn er 20.000 meer dan waarvan het concern eerder uitging. Wordt die productie gehaald, dan laat GM 10 procent meer wagens van de band rollen dan in de eerste drie maanden van het afgelopen jaar.

GM denkt dat de hele Amerikaanse automarkt dit jaar goed is voor miljoen stuks. Voorheen had het een aantal van 15 miljoen genoemd. Het concern raamt zijn eigen productie voor 2002 op 5,1 miljoen auto's, 100.000 meer dan het in een eerdere raming noemde.