AMSTERDAM – Olieconcern Shell en Chevron zijn door de Oekraïne aangewezen om twee omvangrijke schaliegasvelden in het land te gaan ontwikkelen.

De twee oliemaatschappijen hebben de rechten verworven over de gasvelden Yuzivske en Oleske, verklaarde de Oekraïense premier Mykola Azarov zondag. Die twee velden moeten het land in 2020 voorzien van de productie van 10 procent van het gas voor binnenlands gebruik.

De verwachte investering in de velden bedraagt minstens 370 miljoen dollar (286 miljoen euro). Dat bedrag kan nog wel verder stijgen. In de Oekraïne zijn bedrijven die schaliegas produceren vrijgesteld van bepaalde belastingen.

De winning van gas uit rotslagen bij beide velden begint niet eerder dan in 2018. De totale hoeveelheid winbaar gas uit de velden schat de Oekraïne op 7 biljoen kubieke meter.

Bieden

In februari van dit jaar kondigde het land de publieke aanbesteding van de gasvelden aan. Exxon Mobil, Shell en het Russisch-Britse TNK-BP plaatsten hun biedingen voor het Yuzivskeveld in het oosten. Chevron en Eni wilden de rechten verwerven over het andere veld.

Persbureau Reuters berekende eerder dat de Oekraïne op de derde plaats staat in het rijtje van Europese landen met de grootste schaliegasreserves.