AMSTERDAM – Door het handelsverlies van 1,5 milljard euro van JPMorgan Chase is de roep om verscherpt toezicht op Amerikaanse banken toegenomen.

De politiek heeft geschokt gereageerd dat zoiets kan gebeuren bij een bank met een respectabele reputatie als JPMorgan Chase, zo blijkt zaterdag uit diverse berichten in de Amerikaanse media.

Beleidsmakers en analisten stellen dat door de onthulling de druk om strakkere financiële regels in te voeren toeneemt.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een voorlopig onderzoek naar de kapitale missers van JPMorgan ingesteld.

Gesprekken

Donderdag werd bekend dat de grootste bank van de Verenigde Staten een miljardenverlies had geleden door een mislukte handelsstrategie. 

De Amerikaanse Fed en de Britse toezichthouder zijn vorige maand al op de hoogte gebracht van het handelsverlies en in gesprek gegaan met JPMorgan, aldus The New York Times.

Fed-vertegenwoordigers benadrukken dat het niet de taak van de Fed is om individuele handelsbeslissingen goed of af te keuren, maar wel om ervoor te zorgen dat banken voldoende kapitaal hebben om dergelijke verliezen op te kunnen vangen.

Rating

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag (lokale tijd) de rating van JPMorgan van AA- naar A+. Standard & Poor's gaf alleen een waarschuwing.