AMSTERDAM - Op de Europese beursvloeren heerste maandag een positieve stemming. Een handvol goede berichten en een technisch herstel van het koersverlies van vorige week zorgden voor een opwaartse druk. Nadat Wall Street aan het einde van de middag eveneens met winst aan de week was begonnen, werd die druk alleen maar sterker.

Bekijk video

De AEX-index in Amsterdam sloot de dag uiteindelijk op 484,89 punten. Dat was een winst van 6,6 punten (1,4 procent). Ook op de andere Europese beurzen stonden de indices aan het eind van de middag op winst.

Frankfurt, waar de beurs om 20.00 uur sluit, noteerde 1,5 procent hoger. DaimlerChrysler trok de Duitse beurs met een koersstijging van bijna 5 procent nadat concurrent General Motors had aangegeven dat de automarkt in de VS aantrekt. Parijs steeg 1,4 procent en Londen sloot met een winst van 1 procent.

Volgens een handelaar leken nieuwsberichten maandag wel een gewillig oor te vinden. "Vorige week had bijvoorbeeld het goede nieuws van Elsevier nauwelijks effect op de beursvloer, terwijl nu alle berichten goed vallen."

Duisenberg

Vooral de woorden van ECB-president Duisenberg, die veel aanwijzingen van economisch herstel zag, deden de aandelenkoersen goed. "Maar ook meevallende cijfers over de inflatie in Duitsland droegen hun steentje bij", aldus de beursman.

Onder de bestpresterende fondsen in Amsterdam bevonden zich Elsevier, ASML, Aegon en Getronics met stijgingen van 2 tot 3 procent. Aanvoerder van dit bonte gezelschap was KPNQwest, dat bijna 20 procent terug won van de verliezen die het de afgelopen weken heeft opgelopen.

Onder de weinige verliezers bevonden zich Heineken en Hagemeyer. De bierbrouwer en de handelsonderneming komen woensdag met de jaarcijfers naar buiten.

MidKap

Onder de MidKap-fondsen was de stemming verdeeld en duidelijk minder positief. De index sloot 0,1 procent hoger op 478,97. Grootste verliezer was Laurus met een min van bijna 4 procent. Fietsfabrikant Accell presenteerde maandag een offensieve strategie en dat zagen beleggers wel zitten. Het aandeel won dik 5 procent.

Op de valutamarkten sloeg het Europese optimisme niet over naar de euro. De munteenheid zakte gaandeweg de handel steeds verder weg. Handelaren hadden meer oog voor stijgende aandelenkoersen en een sterke toename van de huizenverkoop in de VS. De euro sloot in Londen op 0,8715 dollar tegen 0,8760 vrijdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6120 naar 0,6105 pond.