DEN HAAG - Tunesië lijkt de dramatische terugval vorig jaar van het aantal vakantiegangers weer te boven te komen.

Door de revolutie bleven toeristen vorig jaar massaal weg van het Noord-Afrikaanse vakantieland.

Inmiddels zit het toerisme weer in de lift en eind 2013 is de sector terug op het niveau van 2010, verwacht directeur Habib Ammar van het Tunesische Nationale Bureau voor Toerisme.

Verwachtingen

Ook voor dit jaar zijn de verwachtingen al positief, zegt Ammar. Als gevolg van de Arabische Lente, die in Tunesië begon en later oversloeg naar andere landen zoals Egypte, zakte de omzet in de toeristensector in het eerste kwartaal van 2011 met 32 procent in.

Een jaar later blijkt de sector zich te herstellen. In de eerste maanden tot 20 april was er weer sprake van een omzetgroei van 33 procent. ''Het aantal toeristen nam in deze periode met 53 procent toe'', schetst Ammar.

Campagne

Ammar is op campagne in Europa om Tunesië weer op de kaart te zetten en de banden met touroperators aan te halen. Vooral in Nederland is dat nodig, want het aantal Nederlandse vakantiegangers naar het land is in 10 jaar tijd teruggelopen van 120.000 tot 26.000 vorig jaar. ''Maar dit jaar verwachten we weer 50.000 Nederlandse toeristen te begroeten'', aldus Ammar.

Het herstel van de Nederlandse markt is belangrijk voor Tunesië. Ammar: ''Na 10 zwakke jaren werken we heel hard om het verlies goed te maken. We maken een nieuwe start'', zegt hij. Nieuwe contracten met touroperators en een reclamecampagne moet het toerisme weer een impuls geven. ''Tunis Air vliegt drie maal per week op Tunesië, maar ook touroperators als ArkeFly vliegen rechtstreeks.''

Revolutie

Voor de revolutie begon, kwamen 7 miljoen toeristen naar Tunesië, wat een omzet van ongeveer 1,9 miljard euro genereerde. Zo'n 40 procent daarvan kwam uit de omliggende landen Algerije en Libië, goed voor respectievelijk 1 miljoen en 2 miljoen vakantiegangers. De overige 60 procent waren toeristen uit Europa, van wie de meesten (1,3 miljoen) uit Frankrijk en Duitsland (500.000).

Ook de Russen hebben het land, waar het kwik maar zelden onder de 20 graden duikt, inmiddels ontdekt. Zo'n 230.000 Russische vakantiegangers kwamen al naar Tunesië, voordat de Arabische Lente roet in het eten gooide.

Veilig en stabiel

De toerismebaas benadrukt dat de situatie in zijn land nu weer ''veilig en stabiel'' is. Ammar: ''Sinds oktober hebben we een nieuwe regering en een nieuw parlement. De condities zijn goed nu.''

Het toerisme is belangrijk voor de Tunesische economie. De sector is goed voor 7 procent van het bruto nationaal product, indirect zelfs 12 procent. Zo'n 400.000 mensen hebben een baan in het toerisme.