MÜNCHEN - Griekenland moet zijn verplichtingen nakomen als het meer hulp wil ontvangen. Dit heeft de baas van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, zaterdag beklemtoond.

Hij drong er ook op aan dat de afgelopen week tot president van Frankrijk gekozen socialist François Hollande "afblijft'' van de gemaakte Europese begrotingsafspraken.

Weidmann waarschuwde in een vraaggesprek in de zaterdageditie van de Süddeutsche Zeitung dat de basis voor hulp wegvalt als Griekenland de bestaande verdragen met de EU en het IMF niet naleeft. ''Als Athene geen woord houdt (..), valt de grondslag voor verdere financiële hulp weg.''

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, liet zich in de krant Die Welt zaterdag in soortgelijke bewoordingen uit.

Meer hulp

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, stelde zaterdag juist dat er over meer hulp aan Griekenland kan worden gesproken als de Grieken daadwerkelijk weten wat er nog extra kan worden gedaan om de economische groei te bevorderen.

De krant Bild berichtte naar aanleiding van een gesprek met de bewindsman dat hij meer hulp denkbaar acht.

Het gaat erom het land er weer economisch bovenop te helpen. ''Griekenland moet nu tonen dat het de kracht heeft de daarvoor noodzakelijke (parlementaire) meerderheden te vormen'', zei Schäuble over de politiek in het land, waar een week geleden een meerderheid op partijen stemde die van de bestaande overeenkomsten met geldschieters en krediteuren afwillen.