NEW YORK - Beleggers die aan het begin van deze week aandelen kochten, hebben hun stukken vrijdag weer van de hand gedaan. Mede door deze gang van zaken en vernieuwde angst voor schandalen in het bedrijfsleven eindigde de toonaangevende Dow-Jonesindex op een stand van 8872,96 punten.

De Nasdaq verloor meer. De beurs, waaraan vooral technologiebedrijven genoteerd staan, sloot met een verlies van ,38 punten (2,98 procent) op 1380,57 punten. Vorige week sloot de Nasdaq op 1361 punten. Er waren meer elemenenten die de beurs drukten. Zo is er toch nog angst voor nieuwe schandalen in het bedrijfsleven. Bij CitiGroup (min 3,3 procent) wordt bij een onderzoek volgens geruchten speciaal gekeken naar een lucratieve financieringstransactie, waarbij een bestuurder aan een analist opdracht gaf om de rating voor telecombedrijf AT&T naar boven bij te stellen. Op deze manier zou de uitgifte van nieuwe aandelen bij de mobiele telefoniedochter makkelijker zijn geweest.

Boekhouding

Bij AOL Time Warner (min 9,3 procent) wordt de boekhouding onderzocht. Verder vrezen analisten dat het bedrijf met een zeer grote afschrijving komt. Dat heeft gevolgen voor de financiering van de onderneming.

Ook was er een afwaardering voor makers van elementen voor de chipindustrie. Dat sleepte de hele sector met zich mee. Zo verloor Intel 6,2 procent en Hewlett-Packard 3,9 procent.

Euro

De euro noteerde aan het einde van de handel een stand van ,9727 dollar. In Amsterdam was de euro aan het einde van de middag met 0,9725 dollar een klein beetje minder waard. Een dollar kost dus 1,0276 euro.