BUNNIK - De omstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn in het eerste kwartaal verder verslechterd.

Daarnaast was er in de sectoren bouw, techniek en infra sprake van volume- en margedruk. Dat maakt BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, donderdag bekend.

De nettowinst voor BAM bedroeg 5,1 miljoen euro, circa 75 procent minder dan de 20,1 miljoen euro die in het eerste kwartaal van 2011 werd geboekt. De omzet daalde van 1,6 miljard euro tot 1,55 miljard euro.

BAM gaf vanwege de economische en politieke onzekerheden geen concrete prognose voor heel 2012, maar stelde wel vertrouwen te hebben in de toekomst.

Heijmans

 Evenals concurrent BAM repte bouwbedrijf Heijmans donderdag in een tussentijds handelsbericht over een verdere verslechtering van de Nederlandse woningmarkt. Heijmans heeft in de eerste maanden van dit jaar last gehad van vorst, waardoor de omzet licht is gedaald.

Heijmans verkocht in de eerste vier maanden van dit jaar 187 woningen. Een jaar eerder waren dat er nog 335. ''De woningverkoop verloopt zoals verwacht onverminderd moeizaam."

"Hoewel er evident een onderliggende vraag is naar woningen in een groot deel van Nederland, blijft vooral financiering van nieuwbouw in alle marktsegmenten moeilijk'', stelt het bedrijf.

Impact

De vorstperiode van enkele weken heeft een ''duidelijke impact gehad op de omzet'', vooral bij de onderdelen vastgoed, wegen en civiel. Heijmans verwacht de gemiste omzet in de rest van het jaar in te lopen.

Het bedrijf gaat ervan uit dat het onderliggende operationele resultaat in de eerste helft van het jaar rond nul zal uitkomen, gevolgd door een positieve ontwikkeling in de tweede helft.