BRUSSEL/MADRID - Spanje haalt zijn begrotingsdoelstellingen in 2012 en 2013 niet, tenzij het land nieuwe bezuinigingsmaatregelen neemt. 

Dat zegt de Europese Commissie in een economisch rapport over de 27 landen van de Europese Unie, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

In het rapport staat volgens twee anonieme EU-topambtenaren dat het land in 2012 een tekort heeft van 6 procent van het bruto nationaal product en volgend jaar van bijna 4 procent.

Madrid beloofde dat tekort dit jaar op 5,3 procent te krijgen en volgend jaar op 3 procent. Volgens een van de topambtenaren moet na de publicatie van het rapport ''met een frisse blik naar de doelstellingen worden gekeken''.

Hij voegde eraan toe dat het niet automatisch betekent dat Spanje bijvoorbeeld meer tijd krijgt.

Slecht

De economie in Spanje draait erg slecht. Dit jaar krimpt de economie, volgend jaar is er sprake van een marginale toename. In november gingen economen er nog vanuit dat de Spaanse economie in 2012 en 2013 nog licht zou groeien.

Andere topambtenaren in Brussel en Madrid, die eveneens anoniem wilden blijven, houden vol dat Spanje zijn doelstellingen zeker wel gaat halen. Spanje heeft geen nieuwe maatregelen gepland dan die van eerder dit jaar, aldus de Spaanse bron.

BFA

De Spaanse overheid maakte ondertussen bekend de grootste aandeelhouder van de Spaanse bankengroep BFA en zijn in moeilijkheden geraakte dochter Bankia te, de op drie na grootste bank van het land, te worden.

Dat maakte de regering woensdag bekend. De regering heeft een indirect belang genomen van 45 procent in Bankia en beloofde de kredietverstrekker financieel uit de brand te helpen.

Aandelen

De bankengroep vroeg de regering 4,5 miljard euro aan leningen om te zetten in aandelen. Eerder werd al duidelijk dat Bankia in grote financiële problemen is geraakt door beleggingen in de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt.

De Spaanse regering zei maandag de bank, die ontstaan is door een fusie van zeven regionale spaarbanken, desnoods met belastinggeld op de been te willen houden.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier