BRUSSEL - Nederland krijgt geen uitzondering van de Europese Unie om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot 3 procent.

Er is geen sprake van een zo grote economische neergang dat een uitzonderingspositie plausibel is. ''Geruchten over een versoepeling van de regels zijn ongefundeerd', aldus Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken en de euro) woensdag.

Rehn benadrukte dat het van essentieel belang is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie om ''met vastberadenheid'' vast te houden aan begrotingsdiscipline.

Het eind april gesloten akkoord tussen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks bevat permanente maatregelen en structurele hervormingen. Die zijn belangrijk voor de houdbaarheid van de Nederlandse overheidsfinanciën, aldus de eurocommissaris. ''En dat zal moeten worden doorgevoerd.''

Begrotingsdiscipline

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, benadrukte woensdag in Brussel ook nog eens dat over het Europese pact voor strengere begrotingsdiscipline niet opnieuw wordt onderhandeld.

Nederland moest net als alle EU-landen uiterlijk 30 april een begrotingsplan indienen in Brussel. Eind mei zal Rehn zijn oordeel vellen over de ingediende plannen.

Verwachtingen

Vrijdag komt de Europese Commissie met de economische verwachtingen voor de EU en de eurozone. Rehn stelde onlangs dat de eurozone in een milde recessie verkeert.

Eind februari sprak de eurocommissaris de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar 0,9 procent zal krimpen en die van de hele eurozone met 0,3 procent.

De tekenen zijn somber en mogelijk moet de Europese Commissie de verwachtingen naar beneden bijstellen. Rehn kan volgens de Europese regels de uitzonderingsclausule in gang zetten als er sprake is van een zware economische neergang.

Lees alles over de schuldencrisis