DEN HAAG - Mogelijk tienduizenden rechtszaken tegen verzekeraar ASR vanwege woekerpolissen zijn vorig jaar op het laatste moment afgewend.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl.

Intermediair Optima, met in de portefeuille de beleggingspolissen van zo'n 90.000 klanten van verzekeraar ASR, was in de zomer van 2011 van plan zijn klanten aan te raden schadevergoedingen te eisen voor hun woekerpolissen.

De schaderegeling die ASR zelf haar klanten bood, leek Optima ontoereikend voor de daadwerkelijke schade die consumenten hadden opgelopen omdat hen een beleggingspolis is verkocht tegen te hoge kosten.

Ook verschillende economen en juristen hebben, naast enkele intermediairs, kritiek op de compensatieregeling. In sommige rechtszaken hebben woekerpolishouders duizenden euro's schadevergoeding gekregen, waar de regeling slechts enkele tientjes bood.

Ontoereikend

Middels een brief had Optima haar klanten willen aanraden schadeclaims in te dienen tegen ASR, om zo te proberen veel hogere schadevergoedingen te krijgen. 

Uiteindelijk zag de tussenpersoon echter af van een dergelijk advies, onder andere na een gesprek met ASR en, zo stelt Optima, na de eigen berekeningen. Over de motivatie van Optima haar klanten in eerste instantie tot procederen op te roepen, bestaan verschillende lezingen.

Zeker is dat de intermediair er financieel zeer slecht voor stond, en een schuld had van 14,5 miljoen euro bij ASR.

Lees ook de reconstructie 'Intermediair had miljoenenschuld'

Totaal

In totaal zijn er in Nederland 6,5 miljoen woekerpolissen verstrekt, zo berekende het programma Tros Radar.

Toen de woekerpolisaffaire in 2006 in volle omvang aan het licht kwam, werd al snel een compensatieregeling afgesproken tussen de verzekeraars en verschillende consumentenvertegenwoordigers.

Daardoor zijn tot nog toe hooguit enkele tientallen rechtszaken aangespannen tegen verzekeraars. Wel zijn er volgens juristenkantoor ConsumentenClaim zo'n 30.000 in voorbereiding.

Lees ook het interview met ASR-topman Jos Baeten 'ASR wordt gezien als makkelijk doelwit'