BRUSSEL - De Europese Commissie gaat mogelijk Spanje meer tijd geven om te voldoen aan de Europese begrotingseisen. 

Hoewel Europees Commissaris Olli Rehn dinsdag benadrukte dat begrotingsdiscipline noodzakelijk is, zijn de regels niet blind voor omstandigheden van individuele landen die het nakomen van de afspraken lastig maken.

De commissaris voor Monetaire Zaken en de euro zal vrijdag de economische vooruitzichten voor de EU presenteren, de zogeheten lenteprognose.

Rehn zei dinsdag dat op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan de analyse en hij wilde met het oog daarop niet vooruitlopen op een mogelijk uitstel voor Spanje, of een ander land.

Afspraken

''Spanje heeft afspraken gemaakt met zijn Europese partners als het gaat om begrotingsdiscipline. En die moeten door Spanje worden gerespecteerd", aldus Rehn. ''Dat gezegd hebbende, de analyse wordt gedaan door de commissie en wij nemen de economische situatie waarbinnen het land evolueert, mee.’’

Spanje kreeg eerder dit jaar enige bewegingsruimte. Het land hoeft het begrotingstekort dit jaar niet terug te dringen tot 4,4 procent maar tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product. Wel moet het land in 2013 het tekort tot onder de 3 procent hebben teruggebracht. Ook Nederland moet dit.

Rehn kan volgens de regels de tekorteis tijdelijk loslaten als er sprake is van een ernstige economische neergang in de eurozone of in de hele EU. Dat gebeurde al eens in 2009 toen de financiële crisis zwaar drukte op de Europese economie.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier