AMSTERDAM - De Mexicaan Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, heeft zijn oog laten vallen op KPN.

Zijn telecombedrijf América Móvil heeft een bod uitgebracht van 8 euro per aandeel op de Nederlandse telecomgigant en wil een belang krijgen van maximaal 28 procent.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Vriendelijke intenties

Een bod op heel KPN, of een uitbreiding tot boven de 30 procent waarna volgens de wet een bieding op het hele concern moet volgen, is niet overwogen. ''We hebben vriendelijke intenties'', zei financieel topman Carlos Garcia Moreno.

''Wat we hebben geboden is de waarde van het bedrijf op dit moment. Het is een langetermijninvestering'', zo constateerde hij.

Het zogenoemde partieel openbaar bod op KPN biedt een premie van circa 23,5 procent op de slotkoers van KPN op 7 mei. Bij opening van de beurs in Amsterdam schoot het aandeel KPN ruim 20 procent omhoog naar 7,81 euro.

Uit data van Reuters blijkt dat de deal een waarde heeft van meer dan 2,3 miljard euro. Het telecombedrijf heeft momenteel al een aandeel van 4,8 procent in KPN.

Gematigd positief

Een woordvoerster van KPN noemde het bod ''gematigd'' positief. ''Het laat zien dat KPN ondergewaardeerd is'', zo voegde ze toe. Er is tot nu toe één gesprek geweest tussen de twee partijen.

América Móvil liet weten toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte te hebben gebracht. Het gaf verder aan de huidige strategische plannen van KPN te steunen en is van plan ''constructief'' samen te werken met het management.

Investering

América Móvil had al een deelneming van circa 4,8 procent in KPN en is in Europa onder meer actief in Polen. Deze stap wordt door het concern echter gezien als de ''eerste significante investering in Europa''.

América Móvil is de grootste aanbieder van draadloze diensten in Latijns-Amerika. Het had eind maart 246 miljoen draadloze abonnees in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.