DEN HAAG - De naar schatting 125.000 illegaal in Nederland verblijvende werknemers krijgen per direct de beschikking over een eigen vakbond. Dat heeft de Stichting Haags Islamitisch Platform (SHIP) maandag bekendgemaakt na de presentatie van een rapport over Bulgaarse illegalen in Den Haag.

De Vakbond van Illegale Arbeiders (VIA) gaat de belangen van illegale werknemers behartigen. Deze mensen kunnen voor een zacht prijsje lid worden van de bond. "Veel illegalen kennen hun rechten niet. Wij willen ze op hun rechten wijzen en bemiddelen bij problemen", aldus secretaris A. Potmis van de SHIP.

De VIA stelt binnenkort een spreekuur in en er komt ook een speciaal telefoonnummer waar illegalen misstanden in bijvoorbeeld de glastuinbouw kunnen aangeven. De VIA zorgt er dan voor dat de klacht bij de bevoegde instantie terechtkomt, zonder dat de illegaal het risico loopt dat hij of zij wordt uigezet.

De VIA garandeert dat de persoonsgegevens van de leden niet worden uitgewisseld met bijvoorbeeld overheden. Vooralsnog is de nieuwe bond niet gelieerd aan de erkende vakbonden. Potmis: "De oprichting van deze bond is eigenlijk tweede keus. We wilden het liefst aan de gang onder de hoede van een bestaande vakbond. We hopen dat de FNV of de CNV ons snel overneemt, zodat we mee kunnen doen aan het poldermodel."