AMSTERDAM - Een langdurige economische crisis kan Nederlandse gemeenten miljarden euro's kosten.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde financiële stresstest van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Die werd in opdracht van de gemeenten uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau SEO.

De gemeenten worden vooral hard getroffen door een daling van de vastgoedprijzen, blijkt uit de test van SEO. Ook het oplopende aantal mensen dat door een economische neergang in de bijstand belandt, doet zich voelen.

Belangrijkste conclusie uit de stresstesten is volgens SEO-directeur Jules Theeuwes dat gevolgen van verschillende crisissituaties per gemeente zeer uiteenlopen.

''Zo is Amsterdam erg gevoelig voor bijvoorbeeld een vastgoedcrisis. In Rotterdam zullen de gevolgen van een sociaaleconomische crisis groot zijn.''

Beroepsbevolking

Door de samenstelling van de beroepsbevolking zijn de financiële gevolgen van mogelijke crisissituaties in de Maasstad het heftigst. In het SEO-model verliest de gemeente in 5 jaar tijd 90,5 miljoen euro in het geval van een financiële crisis.

Amsterdam moet 82,5 miljoen bezuinigen om in het geval van een financiële crisis de begroting sluitend te krijgen. In Den Haag en Eindhoven blijft het verlies beperkt tot respectievelijk 32,5 en 3,5 miljoen euro.

Mocht zich een sociaaleconomische crisis voordoen, met bijbehorende toename van werkloosheid, dan gaat Rotterdam er in 5 jaar tijd 252,2 miljoen euro op achteruit.

In de hoofdstad levert dat een extra kostenpost van 230,1 miljoen euro op. Den Haag en Eindhoven leveren in zo'n scenario 150,3 en 45,6 miljoen euro in.

Vastgoedcrisis

Een vastgoedcrisis en rijksbezuinigingen hakken er in Amsterdam behoorlijk in. Het instorten van de huizenmarkt en vastgoedprojecten kost de hoofdstad 413,3 miljoen euro. Extra rijksbezuinigingen kunnen oplopen tot een extra kostenpost van 429,5 miljoen.

In Rotterdam blijft de schade in geval van een vastgoedcrisis beperkt tot 97,5 miljoen euro. Rijksbezuinigingen leiden daar tot 320 miljoen euro verlies.

De wethouders van Financiën van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven lieten maandag weten blij te zijn met de resultaten van de stresstest. Staf Depla, wethouder in Eindhoven: ''Het is goed te weten waar we in geval van een crisis aan toe zijn. Zo kunnen we ons er op voorbereiden.''

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher: ''We moeten nu ingrijpen. Het kan, maar je wordt er niet vrolijk van.''