MOSKOU - Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft heeft een deal van 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro) gesloten met het Noorse Statoil voor de winning van olie en gas in het Noordpoolgebied.  

De overeenkomst werd zaterdag in Moskou getekend in het bijzijn van Vladimir Poetin, twee dagen voor diens installatie als president van Rusland.

Volgens Rosneft wordt Statoil voor een derde eigenaar van een joint venture dat een van de vele velden van Rosneft in de Barentszzee gaat exploreren. De overeenkomst heeft verder onder meer betrekking op Rosneft-velden in de Zee van Ochotsk.

De afgelopen vier weken sloot Rosneft al soortgelijke overeenkomsten met het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil en de Italiaanse branchegenoot Eni.

Investering

Alle drie de overeenkomsten komen erop neer dat buitenlandse bedrijven toegang krijgen tot het Noordpoolgebied in ruil voor investering in de ontwikkeling van velden en het delen van hun technologische kennis met Rosneft.

Het Russische staatsbedrijf legt een groeiende ambitie aan de dag om een grote speler te worden op de mondiale energiemarkt.