AMSTERDAM - In het akkoord van VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks, krijgen veel mensen fors later AOW. Maar volgens pensioendeskundige Robbert van Woerden levert dat voor de meeste 65-jarigen geen problemen op. 

In de nieuwe plannen wordt de AOW al vanaf volgend jaar een maand later uitbetaald aan degenen die 65 jaar worden. Daarna worden de jaarlijkse stappen groter, anders lukt het niet om in 2019 op 66 jaar te komen.

Zo moeten dertigers en veertigers van nu er niet op rekenen voor hun 69e jaar AOW te krijgen.

Van Woerden, die vorige week net de laatste hand legde aan het lijvige boek De Praktijkgids Pensioenen 2012, verbaast zich daarover. ''Hoe groot die stappen moeten worden is kennelijk nog niet ingevuld. Maar als ze vasthouden aan de datum van 2019, worden het stappen van circa 2 maanden per jaar."

Dans ontsprongen

In de plannen die het kabinet Rutte eerder door de Tweede Kamer loodste, werd de AOW pas in 2020 in één keer verhoogd tot 66 jaar. Ouderen vanaf 57 ontsprongen de dans dus.

In de nieuwe plannen krijgen mensen die nu 63 jaar zijn, al een maand later AOW dan ze gedacht hadden. En wie nu 59 jaar is, moet zelfs al een jaar langer wachten op de eerste AOW.

Het is overigens niet zeker dat dit nieuwe plan ook uitgevoerd zal worden, al heeft het nu een meerderheid in het parlement. Als de vijf partijen na de verkiezingen op 12 september samen geen meerderheid meer hebben, of geen coalitie vormen, kan het door een nieuw kabinet weer aangepast worden.

Aanpassingen

Als de plannen doorgaan, zullen Van Woerden en zijn collega zullen in de onlineversie van hun Praktijkgids wel enige aanpassingen doen. Zo is het nog niet duidelijk of mensen wel na hun 65e mogen blijven werken bij hun baas.

Van Woerden: ''Op dit moment lopen prepensioenregelingen tot 65 jaar en mogen werkgevers mensen op hun 65e ontslaan, omdat ze AOW krijgen. Is dat niet meer het geval, dan ontstaat er een nieuwe situatie. Ik denk dat bonden en werkgevers daar in de CAO afspraken over gaan maken. Als die er niet komen, zouden werknemers zonder inkomsten komen te zitten, in het begin een paar maanden, maar later een heel jaar."

Prepensioen

De pensioendeskundige is niet onder de indruk van de zorg van PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, dat mensen met een prepensioen straks misschien 4 maanden zonder AOW en of pensioen komen te zitten.

''De meesten kunnen dat best overbruggen", aldus Van Woerden. "Ze moeten niet vergeten dat ze de laatste bevoorrechte groep zijn geweest, die al (ver) voor hun 65e jaar mocht stoppen met werken. Voor de komende generaties zit dat er niet meer in. Integendeel. De pensioenopbouw die zij in de toekomst kunnen realiseren, zal veel lager zijn dan de mensen die binnenkort aan de AOW toe zijn."

De betrokkenen zelf klagen dat ze vaak hun hele leven AOW-premie hebben betaald en vinden dat de overheid, nu het op uitbetalen aankomt, niet thuis geeft. Ze hebben bovendien vele pensioenbrieven thuis liggen, waarin staat dat ze vanaf hun 65e jaar aanvullend pensioen krijgen. En niet later.

Van Woerden vindt die reacties 'begrijpelijk', maar voegt eraan toe dat de pensioenopbouw vanaf 2014 al aanzienlijk lager wordt. "Bijna niemand weet dat. Daar hebben de ouderen maar een kleine periode last van, maar de dertigers en veertigers van nu hun hele leven."