DEN HAAG - De acties van politiemensen voor een betere cao gaan zo langzamerhand een nieuwe fase in. Komende donderdag zullen mensen last krijgen van actievoerend politiepersoneel.

Dat verwachten de politievakbonden ACP, NPB en VMHP. Tot nu toe werd het publiek zo veel mogelijk ontzien.

Op de toegangswegen rond Rotterdam, Den Haag en Dordrecht rijdt de politie donderdag vanaf 16.30 uur een half uur stapvoets, waardoor ''flinke verkeersvertragingen'' kunnen ontstaan, meldden de bonden dinsdag.

Waar precies langzaam zal worden gereden, is niet duidelijk gemaakt, maar snelwegen worden ontzien.

Vicevoorzitter Wiep van de Pal van de ACP: ''Dat is te gevaarlijk, met al die hoge snelheden. Het kan zijn dat we wel naar toegangswegen gaan die uitkomen op de snelweg, maar op de snelwegen zelf zullen we ons niet vertonen.''

Bezwaard

Op welke grote publieksevenementen de politie de komende tijd actie zal voeren, is nog niet bekend; daar wordt nog over vergaderd. Volgens Van de Pal stond het bevrijdingsfestival in Apeldoorn op de nominatie, maar daar is van afgezien. De politiemensen daar voelden zich toch te veel bezwaard, aldus de vicevoorzitter.

Naar verwachting komen er circa 30.000 mensen voor het festival naar het Mheenpark. ''Onze leden zijn wel boos op de gemeente omdat die pas kortgeleden heeft besloten het festival naar Apeldoorn te halen, waardoor een boel verloven zijn ingetrokken'', aldus Van de Pal. Later deze week bepalen de bonden bij welke evenementen eventueel wel actie wordt gevoerd.

Harder

De gesprekken die de bonden de afgelopen weken met de minister hebben gevoerd over hervatting van de cao-onderhandelingen, hebben tot nu toe voor zover bekend niks opgeleverd. De ACP ziet in elk geval nog geen ruimte om weer te gaan onderhandelen.

Na het vorige week gesloten begrotingsakkoord, waarin staat dat de salarissen van ambtenaren niet worden verhoogd, kondigden de bonden al aan dat de acties harder moesten worden.

De vakbonden spraken van ''een politieke afspraak die voor politiemensen onacceptabel is als die niet voor iedereen geldt''. ACP, NPB en VMHP vinden het niet eerlijk dat voor politiemensen een nullijn moet gelden, terwijl in de cao voor gemeenteambtenaren wel loonsverhogingen zijn afgesproken.