ROTTERDAM - De havens van Rotterdam en Moerdijk gaan structureel samenwerken, zowel commercieel als operationeel. 

Dat maakten de directies van beide havens dinsdag bekend na de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

Doel van de samenwerking is de concurrentiepositie van de twee havens sterker te maken. De havens richten zich nu gezamenlijk op het delen van kennis over marktontwikkelingen, milieu en duurzaamheid, veiligheid en management van het scheepvaartverkeer.

''Samenwerking met Moerdijk past goed in onze strategie om met name de industriecomplexen van beide havens beter aan elkaar te koppelen en efficiënter met ruimte om te gaan”, zegt Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Voor Moerdijk biedt de samenwerking vooral kansen als het gaat om verbindingen met het achterland.

Achterlandstrategie

Concreet gaan beide organisaties samen een achterlandstrategie ontwikkelen en onderzoek doen naar een extra pijpleiding tussen beide havens. De havens gaan ook medewerkers met elkaar uitwisselen en het Havenbedrijf Rotterdam levert informatie aan Moerdijk over trendontwikkeling en groeiverwachtingen die nodig zijn voor het maken van een langetermijnvisie.

Rotterdam en Moerdijk werkten op incidentele basis al samen. Zo werden klanten af en toe doorverwezen en werd op een specifiek vakgebied kennis gedeeld. ''Met de nu gesloten samenwerkingsovereenkomst komt de samenwerking op een hoger plan'', stellen beide directies.