LONDEN - BP heeft in het eerste kwartaal 12,5 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. 

Een lagere productie woog zwaarder dan de stijging van de olieprijs, zo bleek dinsdag uit de kwartaalcijfers van het Britse olieconcern.

BP boekte een nettowinst (zonder waardeverandering van olievoorraden) van 4,9 miljard dollar (3,7 miljard euro), tegen 5,6 miljard dollar een jaar eerder. De olie- en gasproductie van het concern daalde met 6 procent tot het equivalent van 2,45 miljoen vaten olie per dag.

Die afname komt onder meer doordat BP enkele olievelden moest verkopen om de schade van de olieramp in de Golf van Mexico te vergoeden.

Schadevergoedingen

BP heeft tot en met eind maart 8,3 miljard dollar aan schadevergoedingen uitgekeerd voor de ramp die in 2010 ontstond door een explosie op het booreiland Deepwater Horizon. Een schikking die in april werd bereikt, leidt naar schatting tot nog eens 7,8 miljard dollar aan vergoedingen.

BP kondigde dinsdag aan nog meer kleine olievelden in de Golf van Mexico te willen verkopen. Het bedrijf trekt zich volgens een woordvoerder niet geheel terug uit de regio, maar wil zich richten op de grotere velden.

Grote Amerikaanse olieconcerns als ExxonMobil en ConocoPhillips meldden vorige week al lagere winsten dan in het eerste kwartaal van 2011. Shell zag de winst in de eerste 3 maanden van dit jaar daarentegen met 16 procent stijgen.