AMSTERDAM - Maleisië heeft een minimumloon ingevoerd voor medewerkers van bedrijven in de private sector. Het is voor het eerst dat er voor medewerkers in de private sector een minimumsalaris gaat gelden. 

Volgens de Maleisische premier Najib Razak profiteren zo'n drie miljoen mensen van de maatregel.

Najib maakte bekend dat het minimumsalaris is vastgesteld op 900 ringgit (223 euro). In de armere deelstaten in het oosten van het land krijgen medewerkers iets minder, het minimumloon wordt daar 800 ringgit (197 euro).

Historisch

"Dit is een speciaal geschenk van de federale regering aan alle medewerkers in ons geliefde land", zei Najib in een toespraak op de televisie. "De introductie van het minimumloon is een historisch moment voor Maleisië. De mensen die het minst betaald krijgen krijgen nu een gegarandeerd inkomen dat ze uit de armoede haalt en ervoor zorgt dat ze de stijgende kosten van het levensonderhoud kunnen bolwerken."

Voor de publieke sector is geen minimumloon vastgesteld, maar de salarissen in de publieke sector beginnen over het algemeen rond de 900 ringgit.

Inflatie

Sommige werkgevers waarschuwden dat de invoering van het minimumloon ertoe leidt dat bedrijven op de fles gaan en dat de werkloosheid en de inflatie als gevolg daarvan zullen stijgen. De Maleisische Werkgeversfederatie meent dat 900 ringgit te veel is.

"De lonen zullen in het oosten met veertig tot negentig procent stijgen. We menen dat de situatie beter in de hand kan worden gehouden als de lonen worden gekoppeld aan productiviteit en vaardigheid van de medewerkers."