DEN HAAG - Telecombedrijf KPN is niet geslaagd in zijn poging concurrent mmO2 over te nemen. De Britse aanbieder van mobiele telefonie heeft het bod van het concern als te laag afgewezen. Dat heeft KPN zaterdag gezegd.

"Wij hebben een zakelijk voorstel gedaan om het bedrijf te kopen", aldus een woordvoerder van KPN. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat de twee bedrijven de gesprekken over een overname zullen heropenen. Op de beurs is mmo2 ongeveer 12 miljard euro waard. Het bedrijf is vooral actief in Groot-Brittanië, Duitsland en Ierland.

KPN wilde mmo2 kopen om de Duitse klanten van het Britse bedrijf te bemachtigen. In Duitsland hebben beide bedrijven een grote achterstand op marktleiders Deutsche Telekom en Vodafone. Volgens de woordvoerder moet KPN een marktaandeel van tenminste 20 procent winnen om in Duitsland winstgevend te worden.

Het Duitse onderdeel E-Plus van KPN is de nummer 3 van Duitsland. Het bedient ongeveer 12 procent van de Duitse mobiele bellers. mmo2, de vroegere eigenaar van het Nederlandse Telfort, neemt de vierde positie in en heeft ongeveer 9 procent van de Duitse markt in handen.

Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus en mmo2 hebben ieder een eigen mobiele netwerk in Duitsland waar klanten over kunnen bellen. Het land kent daarnaast bedrijven die een deel van dit netwerk huren om mobiele diensten onder hun eigen naam aan te bieden. Een daarvan is Debitel, dat ook in Nederland actief is. Volgens de woordvoerder van KPN is het bedrijf niet geïnteresseerd in een overname van een dergelijke 'reseller'.

De mislukte voorstel aan mmo2 is de derde poging van KPN in drie jaar tijd om zijn klantenkring in Europa door overnames uit te breiden. Een fusie met het Spaanse Telefonica liep in 2000 op de klippen en in 2001 mislukte een fusie met het Belgische telefoniebedrijf Belgacom.