ZAANDAM - J. Andreae, lid van de raad van bestuur van Ahold, treedt af bij het supermarktconcern. Hij legt zijn functie op eigen initiatief neer 'in het belang van het concern'. Dat heeft Ahold vrijdag laat bekendgemaakt. Het bedrijf verliest hiermee zijn derde bestuurder sinds het boekhoudschandaal. Eerder stapte ook al drie commissarissen van Ahold op.

De positie van Andreae kwam vorige week onder vuur te liggen. Zijn handtekening stond samen met die van Ahold-commissaris Fahlin onder een geheim document, waaruit bleek dat het concern niet de omzet van de Scandinavische activiteiten van supermarktbedrijf ICA mocht meenemen in de boeken. Ahold deed dat echter wel.

Aanvankelijk stelde het geplaagde supermarktbedrijf eerst alle externe onderzoeken af te wachten alvorens over de positie van Andreae te beslissen. Zo loopt er nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie. Nu houdt de bestuurder de eer aan zichzelf.

Boekhoudschandaal

Andreae is de derde bestuurder die Ahold verliest sinds het boekhoudschandaal bij het bedrijf aan het licht kwam. Een jaar geleden stapten topman C. van der Hoeven en financieel directeur M. Meurs al op. Ahold zag door de kwestie ook drie commissarissen vertrekken.

Eind vorig jaar verliet president-commissaris H. de Ruiter het concern. Verder werd vorige week bekend dat twee van toezichthouders, B. Tobin en R. Fahlin, vertrekken. Als reden gaf Ahold dat de twee volgens de code Tabaksblat voor verantwoord ondernemingsbestuur niet onafhankelijk genoeg zijn. Beiden hadden eerder bestuursfuncties bij het concern.

'Goede richting'

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt het vertrek van Andreae een stap in het goede richting om het vertrouwen van beleggers te herwinnen. Maar hij benadrukt dat Ahold het vertrouwen alleen volledig kan herwinnen als ook commissarissen C. Schneider en L. de Vink opstappen. De twee waren medeverantwoordelijk voor het toezicht op Ahold tijdens het boekhoudschandaal.

Andreae blijft actief binnen het bedrijf. Hij gaat leiding geven aan bijzondere projecten, waaronder de eerder aangekondigde verkoop van de Spaanse poot van Ahold. Volgens De Vries van de (VEB) is het niet ongebruikelijk dat een opgestapte bestuurder aanblijft om zijn werk op een paar moeilijke dossiers af te ronden. Hij eist wel dat dit zo kort mogelijk duurt.